Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan legyek jó anya, nő, vállalkozó?

Élni tanulunk, ha akarjuk, ha nem

Élni tanulunk, ha akarjuk, ha nem

Az álszentek nem szentek

2022. február 09. - TűzVízRepülő

Nem mindig könnyű felismerni, ha valaki álszent, mert nagyon ügyesen gyakorolják ezt a viselkedést a már rutinos versenyzők. A Szentek Klubjába tartozók elég veszélyesek, hiszen nem csak a Shrekből jól ismert Csizmás, a kandúr tekintetét veszik fel, hanem erősen manipulatívak is.

Könnyedén elérik, hogy véleményt alkossunk valakiről, akit egyébként nem is ismerünk igazán, vagy megsajnáljuk őket, mint az adott sztori áldozatait. Az álszentség és a felelősségvállalás erősen szemben állnak egymással. Pont az áll a viselkedés mögött, hogy az illetőnek nincs köze, ráhatása a történtekre, az áldozat szerepében tetszeleg.

Nézzünk egy-két tipikus példát, amikor az álszentek nem szentek, csak jól játszák a szerepüket:

1. Szűzies Hercegnők

Rengeteg nő képes minősíteni a férfiakat azért, mert lépéseket tesznek feléjük, vagy alaposabban legeltetik a szemüket rajtuk. Ilyenkor a következő jelzők repkednek: perverz disznó, szoknyapecér, hímsoviniszta, pedofil, vén kecske és sorolhatnám. A Szűzies Hercegnők a teljes felháborodás jegyében teszik fel a következő kérdéseket: "Mit akar ez tőlem, hogy gondolja? Mit képzel? Az apám lehetne, hogy van képe? Van felesége, milyen ember az ilyen?" Ha nem nézünk a dolgok mögé, akkor még a végén elkezdünk rosszallóan nézni az erősebbik nem képviselőjére, aki láthatóan átlépett egy határt.

Én azt gondolom, a nő jelez, a férfi lép. Az ilyen esetek többségében a nő provokálja, hogy a férfi bármilyen formában szexuális indíttatással viszonyuljon hozzá. Akár a viselkedésében, akár az öltözékében, de benne van a jelzés: "Nő vagyok, vegyél észre!". Női energiákat küld, flörtöl, erős sminkben, vagy túl sokat mutató ruhában illeg-billeg. Ő indítja el a folyamatot és ezzel azért valljuk be őszintén, a legtöbb nő tisztában van. Pontosan tudjuk, hogyan és miként tudjuk felkelteni az érdeklődést. Praktikák tárháza van a tarsolyunkban, de nem mindegy, ezeket mikor és kinek használjuk. A Szűzies Hercegnők tudatosan, vagy nem tudatosan, de ott és olyankor használják ezeket az eszközöket, amikor és akinek nem lenne helyénvaló.

A gépezet beindul. A férfi érzi, mi történik. Ilyenkor jön az ártatlan szöveg: a férfi, az a perverz, rámozdult az ártatlan nőre... Álszentség tetőfokon.

2. Erkölcsi Csődök

A következőkben azokról esik szó, akik az erkölcsi csősz bőrébe bújva gyakran hangoztatják patyolat tisztaságú erkölcsi nézeteiket, sokszor konzervatív gondolataikat. Ők azok, akik nem dohányoznak, hűségesek és csak mértékkel fogyasztanak alkoholt. Távol áll tőlük az "ereszd el a hajamat", hiszen számukra ez a viselkedés nem elfogadható. Teljesen lenézik azokat, akik nem mutatnak önfegyelmet, ha az élvezetekről van szó.

Aztán jön a hétvége és láss csodát! Emberünk totál részegen fűzi a pultnál álló idegent. Kilóg a szájából a cigi és amint meglát téged, nekiáll összefüggéstelen mondatokban magyarázni: "Soha nem iszom, látod ezért ütött meg ennyire ez a pár pohár. Durva hetem volt, néha én is lazíthatok, nem? A haverok belevittek a rosszba, szinte könyörögtek, hogy kivételesen ne mondjak nemet. Én nem ilyen vagyok, hát ismersz, nem?"

Aha... Kár, hogy a soha, nem pont ilyen gyakoriságot jelent, mint ahányszor emberünk kivételt tesz. Nem értem, miért kell eljátszani a megtestesült szentet, ha egyszerűen valaki nem veti meg a szórakozást. Az sem bűn, azt is simán be lehet vállalni. Ez így számomra csak egy Erkölcsi Csőd.

3. Egyedül a világ ellen

Utolsó példa az a szegény pára, aki nagyon meg akart felelni, de sajnos a világ ellene van és így sosem tudja elvégezni a rá bízott feladatot. Ő mindent megtesz, hogy odaérjen, hogy elintézze, hogy megcsinálja, de sajnos rajta kívül álló okok miatt nem jött össze. Kiül az arcára a csalódottság, a szomorúság, hogy számára semmi sem sikerül. 

Mikor már hősünket megsajnálná az ember lánya, akkor mentve a menthetőt elkezdi megmagyarázni, mi is történt valójában. Mennyi akadályt gördített elé a kegyetlen sors. Na ilyenkor kell figyelni kérem szépen! Aki résen van, a részletes fejtegetés közben meghallja a lényeget. Az élet dobta nehézségeknek ugyanis egészen más neve van: úgy hívják kifogás.

Szentünk miközben mesél, maga is megsajnálja magát, annyira erősen nyomja a marketinget, hogy semmi felelőssége nincs. Te ne engedd magad manipulálni! Igen vannak jobb napok, mikor minden sikerül, meg vannak kevésbé jók, de azért az, hogy nem végzem el a dolgomat, elfelejtek valami fontosat, az nem az univerzum hibája.

Számomra az álszentek olyan játszmát játszanak, ahol nem csak velünk, de saját magukkal szemben sem őszinték. Nem is tudsz nekik tükröt tartani, mert nem néznek bele. Nem tudom, miért van szükségük a sajnálat energiájára, de látványosan táplálkoznak belőle. Hát nem tudom, én maradok a rendes kajánál. Azt eszem, amit főzök. 


event_2733_pic4_2733.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elnitanulunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4117344274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása